EEL
Nyhet!

Fooro - framtidens produkt hos ELON?


Hur kommer vi laga vår mat i framtiden? Redan idag har vi robotar som dammsuger golv och klipper våra gräsmattor. När kommer de göra entré i hemmets hjärta – köket? ELON har hängt med Tomas Möller i hans examensarbete i visuell kommunikation på Beckmans designhögskola och ser en ny möjlighet och användningsområde för robotar i hemmet.


För inte allt för länge sedan kändes robotar som en framtidsutopi. Industriellt, kallt och opersonligt. Vi närmar oss nu en vardag där robotar tar en allt naturligare plats i vardagen. I Sverige hittar vi dem främst som hjälpmedel med gräsklippning eller dammsugning. Japan har länge legat långt fram i robotutvecklingen och robothundar i äldreboende är ett av flera exempel därifrån. Frågan är när vi tar steget och tar in robotar i våra egna hem? Och vad skulle få oss att ta det steget?

Tomas Möller har i sitt examensarbete Fooro skapat en framtidsvision, en spekulativ design av ett upplägg som innehåller en hel del som faktiskt kan bli verklighet. Hela idén handlar om en personlig matrobot, Fooro, som gör det möjligt att äta lika god och vällagad mat hemma som på lyxkrogar runt om i världen.

”Min utgångspunkt i projektet har varit att se hur jag med teknik och design kan möjliggöra en demokratisering av bra mat, lagad av en toppkock – framtidens gastronomi”, säger Tomas Möller. ”I nuläget begränsar ekonomi och geografi ofta vem som kan äta mat på restauranger med erkänt bra kockar. Fooro gör det möjligt för flertalet att ta del av detta genom att spela in kockarnas rörelser, i det här fallet Jonas Bolling, för att sedan låta roboten göra en exakt kopia i ditt eget kök.”

En framtidsvision där matlagningsrobotar står bredvid kylskåpen i ELON-butiken? Ja, varför inte?
”Tanken att kunna köpa, eller möjligen leasa, en matlagningsrobot och sedan prenumerera på recept är en tanke som kittlar”, säger Camilla Waldmark, PR-ansvarig på ELON. ”ELONs affärsidé handlar om att hitta lösningar som ska underlätta i vardagen, produkter och tjänster som de flesta bara vill ska funka i hemmet. Tomas Möllers Fooro väcker många tankar och funderingar kring hur framtidens matlagning skulle kunna te sig.”

Läs mer om framtidens matlagning och Fooro på elon.se.

För mer info, kontakta Camilla Waldmark, PR-ansvarig, tel 070-570 11 94, camilla.waldmark@elon.se 


Publicerad: den 9 juni 2016

Nyheter

ELON tecknar ramavtal med Stena Fastigheter

Vitvarukedjan ELON med kring 350 butiker i hela Sverige har tecknat ramavtal med Stena Fastigheter. Avtalet är tecknat med social hänsyn, vilket innebär att ELON ska erbjuda praktik eller anställning till ett visst antal boende i Stena Fastigheters områden som står långt ifrån arbetsmarknaden.


Läs hela nyheten...

ELON tecknar samarbetsavtal med Riksbyggen

Sedan början av 2016 har ELON fokuserat sitt arbete kring bygg och fastighetsförsäljning och förstärkt organisationen centralt med flera personer. Arbetet har gett resultat och ELON har nu tecknat ett samarbetsavtal med Riksbyggen gällande leverans av vitvaror till nyproduktioner och förvaltning.


Läs hela nyheten...

ELON tecknar samarbetsavtal med Victoria Park

Vitvarukedjan ELON tecknar sitt första stora centrala avtal där handlare från olika orter går samman för att ge fastighetsägaren bästa möjliga service.


Läs hela nyheten...

ELON öppnar butik på Väla köpcentrum

Den 22 september öppnades dörrarna för ELONs nyaste butik – 1100 kvm på Väla köpcentrum i Helsingborg.


Läs hela nyheten...

ELON Elkedjan Logistic fortsätter satsa på Örebro – flyttar verksamhet från Mariestad

För drygt två och ett halvt år sedan förvärvade EEL AB bolaget Canvac AB. Under den första delen av 2016 fusionerades Canvac in i EEL AB och nu väljer man att samla verksamheten i Örebro. Sedan uppköpet 2014  har fokus på klimatprodukter inom EEL ökat rejält och större delen av Canvacs lagerverksamhet har redan flyttat till EELs fastighet på Bäcklundavägen i Örebro. 


Läs hela nyheten...